Великі можливості застосування мастил

Призначення мастильних матеріалів

Застосування пластичних мастил у вузлах тертя промислових та автотранспортних механізмів зумовлена неможливістю або недоцільністю використання рідких масел для захисту металевих поверхонь.

Масло просто фізично не може утримуватися в деяких агрегатних вузлах і забезпечити необхідний бар'єр у парах тертя. Тоді на допомогу приходять пластичні мастила. Завдяки наявності загущувача, вони добре утримуються навіть в вузлах тертя простих конструкцій, не випливають, оберігають вузол від впливу вологи.

Головними перевагами пластичних мастил є:

  • низький розхід;
  • здатність утримуватися в вузлах тертя простих конструкцій;
  • зниження витрат на експлуатацію та обслуговування;
  • надійна герметизація окремих вузлів.

Змащування устаткування пластичними мастильними матеріалами ведеться відповідно до карти змащення, в якій зазначаються граничні терміни обслуговування агрегату, а також рекомендований тип мастила.

Сучасні консистентні мастила - це багатокомпонентні суміші з міцним колоїдним каркасом і комплексом ефективних присадок, що відповідають всім актуальним вимогам, які висуває специфіка роботи вузлів промислових механізмів.

Класифікація мастил для механізмів

Мастила для механізмів за призначенням поділяються на 4 групи:

  • антифрикційні;
  • консерваційні;
  • ущільнювальні;
  • канатні.

Мастильні матеріали відносяться до розряду антифрикційних консистентних мастил, що володіють додатковими властивостями. Крім того, в деяких умовах мастило може бути використано як консерваційне, завдяки додаванню твердої присадки, яка добре тримає масляну плівку і забезпечує надійний захист від вологи. Антифрикційні мастила успішно використовуються для обслуговування багатьох вузлів транспортних механізмів, включаю важку будівельну та гірничодобувну техніку.

Мастильні матеріали періоду радянських часів використовуються досі, однак більш ефективним є застосування мастил нового покоління з покращеними властивостями, які розроблялися безпосередньо для використання на сучасному модернізованому обладнанні.

Консистентні мастила зазвичай закладають безпосередньо в вузли тертя при виготовленні машини. Змащування устаткування пластичними мастильними матеріалами під час експлуатації може здійснюватися за допомогою напірних або ковпачкових маслянок, прес-маслянок, а також за допомогою лопатки або шприца.