Приводні ремені для передач

Переваги ремінних передач

Для приведення в дію різних механізмів, пристроїв, обладнання, застосовуються різні ремені. Вони виготовлені з багатошарових матеріалів, що забезпечують міцність і зносостійкість.

Приводні ремені бувають безлічі різновидів і форм. Дана градація обумовлена різною специфікою їх використання та функціонального призначення. У промисловій сфері виділяють клинові, поліклинові, вариаторні, зубчасті гумові та поліуретанові, а також секційні приводні ремені.

До безперечних  переваг ремінних передач слід віднести:

  • конструктивна простота;
  • високий КПД (до 98%);
  • здатність до пом'якшення сильних змін навантаження і гасіння коливань;
  • відносно низька вартість;
  • плавність і безшумність роботи;
  • можливість роботи з високими частотами обертання;
  • не вимагають спеціального обслуговування; швидка і легка заміна приводного ременя.

Специфіка застосування ременів найрізноманітніша. Якісь найменування використовуються вкрай вузьконаправлено. Інші ж поширені більше. Плоскі ремені, наприклад, активно застосовуються в сфері деревообробки та харчової промисловості. Тут вони незамінні. Інший різновид приводних ременів - це ремені клинові, і відрізняються вони від інших своєю незвичайною формою.

Така дозволяє їм найбільш оптимально контактувати з поверхнею шківа, завдяки чому забезпечується хороший крутний момент. Ремені клинові також бувають декількох видів. Одним з найменувань їх є ремені поліклинові плоскі. Вони відрізняються від інших наявністю на поверхні декількох спеціальних борозенок. Саме ці борозенки дозволяють використовувати дані ремені на особливо відповідальних ділянках роботи. Наприклад - в тому ж машинобудуванні, де поліклинові ремені використовуються на високооборотних моторах.

Сфера застосування плоских варіаторних ременів

Ще одні ремені приводні застосовуються в техніці для сільськогосподарських призначень. В основному це - плоскі приводні ремені. Вони розташовуються між двигуном і робочими вузлами, забезпечуючи максимально ефективний зв'язок всередині них. З їх допомогою відбувається регулювання процесу подачі обертання від двигуна до всіх інших механізмів. Таким чином, ремені приводні в машинобудуванні грають дуже важливу роль - від них також залежить якість роботи двигуна і можливість різкого перемикання з одного режиму на інший.

Що ж стосується зубчастих гумових моделей, то такі призначаються для максимально щільного прилягання до поверхні шківа, тим самим посилюючи потужність обертальних рухів усередині двигуна або будь-якого іншого механізму, де використовуються ці ремені. Контакт цей забезпечують самі зуби, які одночасно і утримують зв'язок між самими ременями і шківом. Гума ж забезпечує динамічність і рухливість ременя. І останніми з найпоширеніших найменувань приводних ременів є ремені плоскі поліуретанові. Але вони не дуже відрізняються від зубчастих гумових, як своїм призначенням, так і характером експлуатації.

Ремінні передачі поширені практично у всіх галузях промисловості, а також в приводах машин, що застосовуються в сільському господарстві.