Необхідні для монтажу та демонтажу підшипників інструменти

Які потрібні

функціональні інструменти

для монтажу та демонтажу підшипників?

Щоб спростити процедуру демонтажу підшипників, розроблені унікальні технології. Для кожного з типів підшипників використовується унікальна технологія демонтажу. При цьому вкрай важливо дотримуватися обережності, адже при неправильному поводженні з інструментом існує висока ймовірність поломки тієї чи іншої деталі. Це може бути не тільки сам підшипник, але і вал або корпус. Ремонт  їх  може коштувати чималих грошей.

Щоб максимально безпечно встановлювати, демонтувати і обслуговувати підшипники, необхідно мати в своєму розпорядженні спеціальний набір інструментів. Це запорука того, що всі деталі будуть мати тривалий термін експлуатації. Що стосується інструментів Betex, серед них на особливу увагу заслуговують індукційні нагрівачі. Крім цього нерідко використовують спеціальні знімачі підшипників, які бувають механічними, гідравлічними або ж самоцентрувальні. З їх допомогою з легкістю можна демонтувати відповідні компоненти приводу.

Якщо ж підшипник такими методами зняти не вдається,  можна застосувати ударні інструменти. Вони використовуються для примусового демонтажу непіддатливих деталей.

Щоб полегшити процес монтажу таких елементів, найкраще використовувати індукційні нагрівачі. З їх допомогою в максимально короткі терміни можуть бути нагріті не тільки самі підшипники, але й інші компоненти пари (зубчасте колесо, муфта, втулка).

МОНТАЖНИЙ ІНСТРУМЕНТ

Щоб істотно полегшити задачу установки і демонтажу підшипників доцільно використовувати спеціальний монтажний інструмент. Більшою мірою це стосується пар з жорсткою посадкою, з натягом. Встановлювати і видаляти їх вручну вкрай складно.

Індукційні нагрівачі використовують для швидкого нагріву окремих елементів та механізмів. Вони мають цілий ряд переваг. Перш за все при роботі таких нагрівачів відсутня дим і шкідливі для організму пари відпрацьованих масел. Завдяки цьому такі прилади є абсолютно безпечними для людини, що і послужило їх широкому поширенню.

Індукційні нагрівачі можуть мати різні габарити, при цьому розмір сердечника може кардинально відрізнятися. Необхідно підбирати таким чином, щоб сердечник був практично ідентичного діаметру, що і внутрішнє кільце підшипника. Також можна використовувати відразу два таких елемента, завдяки чому забезпечується швидкий і рівномірний нагрів металу. Однак при цьому потрібно бути вкрай обережним. Ні в якому разі не можна допустити перегрів підшипників з ущільнювачами, в іншому випадку вони просто вийдуть з ладу.

Щоб не допустити помилок при виборі правильного режиму роботи індукційного нагрівача, краще скористатися даними по експлуатації такого приладу. При цьому краще спочатку виконати пробний нагрів, що допоможе визначити час до нагрівання металу до необхідної температури. При цьому краще використовувати термічні крейда, які починають плавитися при досягненні певного температурного режиму. Зонд нагрівача повинен бути максимально близько до деталі, а поверхня його повинна бути очищена.

Використовувати ручку-зонд варто з особливою обережністю, адже це один з найбільш «ніжних» елементів нагрівача. Вартість  його досить висока, тому варто дотримуватися елементарних правил.

Для примусового монтажу або демонтажу несучих компонентів з валів або корпусу доцільно застосовувати ударні інструменти. Їх не рекомендують використовувати у випадку з підшипниковими вузлами. Ударні інструменти виготовляються з матеріалів, які за своїми характеристиками міцності не можуть нанести пошкодження валу або корпусу. Для цього найчастіше використовується досить міцна пластмаса, деякі види металів. Застосовуючи ударний інструмент, необхідно уникати ударів молотом по корпусу або валу, це може пошкодити їх.

Для прискорення процесу монтажу гідравлічних гайок і полегшення установки підшипників на шийки валів, які мають конічну форму, рекомендується використовувати гідравлічні гайки. А процес демонтажу в таких випадках також вкрай проблематичний. Однак завдяки застосуванню гідравлічних гайок таке завдання буде виконано в найкоротші терміни і без особливих зусиль. Поршень нагнітає тиск, який дозволяє виконати монтаж і точно розмістити підшипник в заданому місці. При цьому зашкодити будь-який компонент такої пари практично неможливо.

Знімачі

Для демонтажу підшипників, шестерень, муфт, інших елементів, які встановлені з натягом, використовуються спеціальні ручні, а часом і гідравлічні знімачі. Якщо ж мова йде про невеликі підшипники, можна з легкістю підібрати необхідний інструмент для їх демонтажу з вала. Більш детальну інформацію про це ви маєте можливість отримати від фахівців компанії «Механік-Техно». Що стосується гідравлічних знімачів, їх зазвичай використовують лише в тих випадках, де людського зусилля буде мало для демонтажу. Вартість же їх істотно вище, ніж у ручних.

Використовуючи знімачі, варто відштовхуватися від наступних правил:

  • вибрати відповідний розмір і зусилля, яке здатне розвивати знімач;
  • перевірити, що зусилля інструменту більше по своїй величині, ніж розмір розрахункового зусилля для демонтажу підшипника;
  • перевірити, що захвати інструменту чітко зафіксовані навколо потрібного елементу. Це вкрай важливо для досягнення поставленої мети;
  • додавати зусилля плавно, але ні в якому разі не різко, що може пошкодити деталь;
  • використовуючи ручний знімач, наносити удари молотом безпосередньо по шпинделю заборонено.

Якщо ж підшипники встановлені на валу дуже щільно або ж і зовсім запресовані, видалити їх із застосуванням ручного знімача вкрай складно. Для полегшення завдання виконують нагрів внутрішнього кільця, завдяки чому метал розширюється, а наявний зазор збільшується. Для цього можна використовувати газовий пальник, індукційний нагрівач або інші прилади. Застосування пальника може загрожувати тим, що сталь втратить свої властивості, а підшипник при цьому буде забракований.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ

Необхідно дотримуватися техніки безпеки при роботі з такими інструментами, в іншому ж випадку є ризик отримання тілесних ушкоджень. У деяких випадках необхідно докладати чималих зусиль, щоб демонтувати або ж встановити підшипник. Якщо ж перестаратися з зусиллям, деякі з компонентів можуть бути пошкоджені. Імовірність отримання травм від фрагментів металу досить висока. Краще завжди використовувати огорожі і знімачі, з якими процес демонтажу підшипників перетворюється на формальність. Крім цього, не варто забувати про засоби індивідуального захисту, а зокрема про окуляри.

ПІДЙОМ ВЕЛИКОГАБАРИТНИХ ПІДШИПНИКІВ

Щоб підняти та перемістити великогабаритні підшипники найкраще скористатися стропами, гаками, ланцюгом або ж спеціальними пристроями. Деякі з таких деталей мають різьбові отвори в кільцях. Саме з використанням такого з'єднання і виробляється закріплення і подальший підйом підшипників.

УВАГА!

Краще не нехтувати правилами безпеки на виробництві, інакше ви істотно збільшите ризик отримання травми. Для повторного отримання підшипника не варто використовувати тепло від відкритого вогню, що може спричинити за собою зміну структури матеріалу. При цьому деталь стане непридатною для подальшого використання.

Для підйому і переміщення великих підшипників краще скористатися нейлоновою стропою. З нею точно не виникне проблеми з задирок і подряпинами на деталі. Використовуючи інші способи підйому, важливо, щоб внутрішня і зовнішня поверхня підшипника залишилася неушкодженою. Це гарантує його подальшу придатність. Особливу увагу варто приділити підшипникам, які мають внутрішнє кільце. Його легко пошкодити і деформувати, тому важливо не перестаратися. З цим кільцем треба бути уважним та акуратним.