Конічні втулки

Зірочки ланцюгової передачі і шківи пасової передачі – це важливі елементи промислової трансмісії

Вони є невід'ємною частиною передачі механічної енергії за допомогою сил тертя або сил зачеплення.

Втулка, іноді її називають Тапербуш – ця деталь машини являє собою металеву, суцільну або розрізну деталь, конічної або циліндричної форми, на яку кріпиться приводний шків, зірочка для ланцюга або муфта, і внутрішнім отвором зі шпонковим пазом відповідно до розмірів вала. Для кріплення використовуються гвинти. Втулка застосовується для монтажу і демонтажу шківів, муфт, зірочок і дозволяє використовувати один і той же шків (муфту, зірочку) на валах різного діаметру, тим самим відповідаючи на питання: як встановити шків або закріпити шків, зірочку на вал.

Види втулок

Вони різняться між собою за різними показниками. За способом виробництва - втулки діляться на литі і штамповані.

Литі втулки виготовляються методом лиття з наступною механічною обробкою з чавуну або сталі. Перевагою литих втулок є невисока ціна за рахунок низької енергоємності виробництва.

Штамповані втулки виготовляються зі сталі шляхом гарячого або холодного штампування і мають кращі характеристики міцності, ніж литі. Перевагою штампованих втулок є більш щільний метал, з якого виходить більш якісна поверхня, ніж при литті.

За матеріалами виготовлення - втулки діляться на чавунні і сталеві:

Чавун – це метал з високим вмістом вуглецю, що надає йому підвищену крихкість. У зв'язку з цим, з чавуну неможливо зробити деталь з тонкими стінками. Собівартість виробництва чавунних втулок нижча ніж сталевих, при цьому він простий в обробці.

Сталь - металевий сплав з  меншим вмістом вуглецю, ніж чавун, в складі якого можуть бути присутні інші метали. У порівнянні з чавуном вона міцніша і стійка до ударів, що дозволяє виготовляти втулки більшого діаметру посадочного отвору на вал.

За типом посадки на вал - втулки під розточення і під певний посадковий діаметр.

Під розточення - це втулки з невеликим чорновим отвором по центру, яке розточується до необхідного діаметра кінцевим споживачем.

Під певний посадковий діаметр  - ця втулка не вимагає додаткового механічного доопрацювання (розточування).

За системою вимірювання вони відрізняються між собою та є метричними та дюймовими. Метричні випускаються для обладнання виготовленого за європейськими стандартами. Розміри втулки вказуються в міліметрах.